Påks!

Nej jag har inte stavat rubriken fel. Jag har varit i Lemnäs i många underbara dagar i sträck. Nu skulle jag kunna skriva sidvis om vad vi gjort. Men, för en gångs skull tog jag fram min telefon och fotade lite. Så här kommer mitt påkslov i bilder. Jag kommer dock inte att varna känsliga läsare, alla har väl ändå dissekerat djur i högstadiet.
Här eldar vi upp julgranen...


...som sedan visade sig bli röksignaler.
Enligt obekräftade rykten skall de ha synts ända till Bromarv.


Så här fina var egentligen alla kvällar.
Oberoende dock av väder så är det en vanlig syn att se Svaije fiska.


Ibland lyckas han dock bättre än normalt, denna lilla skönhet på 9kg råkade fastna i nätet...


...men eftersom Svaije är så lång så är det svårt att se exakt hur stor den var, men här ser man det bättre.
Det var inga små gäddfiléer det blev av den. Gäddhuvudet är förevigat på ett träd nere vid starnden.


En gös på dryga 5 kg lyckades han även få i nätet.


Om ni mot förmodan skulle ha missat den fina terassen på bild tre så kommer här en repris. Det var nämligen vi pojkars huvudprojekt denna helg. Detta åstadkom vi på en dag, sen tog virket slut,  men vi ser fram emot en spännande fortsättning!

Utöver detta har vi pysslat med en massa andra små och större projekt, precis som det skall vara. Varje dag har vi ätit och druckit gott, nästan varje dag har vi badat bastu. Dessutom har jag hunnit att vara på en innebandyturnering en dag. Allt detta har gjorts utan stress och det har varit helt underbart!

Skobyte och andra vårtecken

Det verkar som att alla nu skriver om vårtecken och sånt. Så här kommer min lista på de tre säkraste vårtecknena.
Det första säkra vårtecknet: Motorcyklar
Kännetecken: Två hjul, dock lite större än en vanlig cykel. Har även mer ljud än en vanlig cykel, även fast cykeln cyklas av en 8-åring som med klädnypor spänt fast paffbitar som smattrar mot ekrarna. Kör om en i hög fart på landsvägen. Doftar den underbaraste doften av alla, doften som till och med är godare än bensinångor, nämligen 2-takt (4-takt funkar nog också). Så ifall man känner 2-takts doften av något som går snabbare än 45 km/h så är det ett säkert vårtecken!

Det andra säkra vårtecknet: Sommarhastigheter
Kännetecken: Gul botten med röd ram, rund, svart text. Man känner sig glad. Det går snabbare att köra ner till Ekenäs. Personer som kör 75km/h är ännu mer irriterrande än på vintern.

Det tredje och sista säkra vårtecknet: Dooris och hennes kamrater får på sig sommarskorna
Kännetecken: Dooris är tystare och stabilare. Blir livsfarlig på snö och is. Överlag så är sommarskorna av lättmetall och en aning snyggare än vinterskorna, som ofta är av plåt. Sommarskorna kan även vara en aning större och har lite lägre profil vilket i mångas tycke anses som lite snyggare.
Övrigt: Kan nämna att Dooris faktiskt idag fått på sig sommarskorna och blivit tvättad, jag däremot fick blöta skor och blev smutsig! Men det var det värt!

Jag och fysiken!

Här är en liten historia om en nörd och hans förhållande till fysik. Fysik har jag alltid tyckt om. Jag har tyckt om att man med hjälp av fysik kan förklara vardagliga saker och räkna ut olika saker. I den fysik vi lärt oss i PF har vi bland annnat lärt oss att förklara varför himlen är blå och räknat ut hur man mest effektivt och med minsta strömförbrukning kokar upp 1 liter vatten. Sånt tycker jag om!! Nu har jag efter många års studier kommit upp till den nivån att jag skall lära mig så pass mycket att jag kan lära ut det till andra. Och det är nu som jag inte tycker om fysik mera. Eller snarare det system enligt vilket man blir lärare. Under den senaste övningen gick vi nämligen igenom följande lilla scenario. Om en insekt kryper längs en eker på ett cykelhjul som snurrar, hur långt ut kommer insekten att kunna gå längs ekern om vi har en given friktionskoefficient, innan den mister greppet?? Svaret blev följande:
Tack! Nu vet jag exakt hur långt ut den kommer! Sen en liten liten detalj! I fallet ovan så är cykelhjulet horisontellt. Man har med andra ord cyklat omkull. Sen kan man ju undra att vem bryr sig på riktigt hur långt någon idiotisk insekt klarar av att krypa längs en eker på en omkullcyklad cykel innan den mister greppet!!! Sen räknade vi ut en annan lika nyttig sak. Om man släpper ner en sak från 100m höjd så kommer saken inte att landa där man tror. Detta eftersom jorden roterar. Den kommer att landa hela 1,55cm "fel" p.g.a. detta! Hur dumt får något bli??? 1,55cm p.g.a. jordens rotation! Kom igen! Sunt bondförnuft vet ju att det kommer att blåsa så det har absolut ingen skillnad hur jorden roterar!! Man blir så förbannad!! VARFÖR lär de oss istället inte hur vi bäst undervisar fysik istället för dessa totalt onödiga saker som inte har något med verkligheten att göra!!! Det roligaste av allt är att man dessutom inte ens behöver lära ut detta, detta tas endast upp i om man läser fysik på universitetsnivå eller liknande, alltså inte i högstadiet eller gymnasiet dit denna utbildning ger behörighet. Skulle gärna ta ett litet snack med den som kommit på detta genialiska system!!!

Tallinn

Tänkte bara visa lite bilder från Tallinn, även fast Matilda redan lagt upp sina så tänkte jag att ni även borde få se mina bilder. Den sista är bäst! Skrattade mig hela vägen till hotellet efter att vi sett den... :P

Min lediga dag.

Jepp, idag har jag varit helt ledig! Riktigt skönt måste jag säga, allt tack vare att Svaije övertalade mig att i måndags gå på en övning som jag skulle ha haft idag. Speciellt skönt eftersom jag imorgon fick en extra jobbtur, annars skulle jag ha varit ledig imorgon också!
I korta drag har jag idag varit på morgonlänk, lunchat i skolan, strosat på stan en stund, chillat hos Robin samt skrivit lite kand!! Wihoo! Det kan gå att få den klar i vår ännu! :) Sedan har jag handlat en present åt lille Rasmus som fyllde två år i tisdags. Det är otroligt kul att gå runt och söka present åt en liten två-åring. Mycket roligare än åt fullvuxna. Nu ska jag ännu slappa lite förrän jag igen skall vara hurtig. Torsdagar är ju volleyboll-dag.
Kommer knappast att hinna uppdatera så mycket under veckoslutet, så här kommer en kort beskrivning vad som händer. Imorgon åker vi ner till Kimito direkt efter mitt jobb. På lördag fortsätter vi till Ekenäs för att fira lille Rasmus. På söndag sen så beger vi oss vidare till Tallinn där vi övernattar och kommer tillbaks på måndag. Så en del resande blir det nog denna helg.
Hej å hå!

fullt upp!

Idag då jag vaknade hade jag planerat följande: stiga upp, luncha i peffan, skriva lite kand, jobba, skriva lite mera kand. Det gick inte så bra. Allt började med att jag tänkte jag skulle utföra min medborgerliga plikt och gå och rösta före lunchen vid peffan. Jag kollade upp lite vem jag skulle rösta på och började sedan med kraftransträngningen att försöka få spegelbilden att se ut som folk. Det gick sådär. Blev irriterad på att jag hade så långt hår så jag ringde till frissan. Det visade att de passligt nog hade en tid en timme senare. Snabbt räknade jag ut att jag då skulle vara klar 45 min före min jobbtur började. Perfekt. Så hastigt och lustigt begav jag mig till Tritonia på förhandsröstning, sen hem och duscha och iväg till frissan. Antal sidor producerade till kanden = 0. Efter frissan hade jag 45 min. vilka jag spenderade på att gå till jobbet via Sale och sedan luncha på jobbet istället. Sedan hade jag en semi-bra dag på jobbet men med en del ljusglimtar ändå. Efter jobbet har jag mest pratat i telefon med diverse människor vilket slutligen resulterade i ett vikariat samt att jag for över till Kea och Tonttu för att spänna fast Tonttus nya cykelsadel. Med tanke på att hela min planering ändå har gått åt pipan och jag känner mest för att sitta i soffan, titta på film och äta glass så kommer jag att göra det. Jag är trots allt ledig imorgon så då kan jag ta igen kandskrivandet. Det var min dag det. Här nedan kommer det jag egentligen mest ser fram emot nu.
Sängen är här, men kramen får jag vänta på tills Matilda kommer hem...

Sist tänkte jag bara säga kämpa på åt lillasyster!!

April april

Det som jag tycker bäst om med denhär dagen är då de i tidningen drar sitt årliga april-skämt. Tycker så om att få leta i tidningen och se vilka nyheter som egentligen kunde vara skämt. Skulle de "dölja" skämten lite bättre så skulle det på riktigt vara svårt att hitta skämtet. I vasabladet hade de idag iaf att de skulle bygga kärnkraft på Söderfjärden här i närheten av Vasa. Det jag uppskattade mest var att "personen" de pratat med hette Neil O'Gamma. hehe, gammastrålning liksom. Hemskt egentligen att man börjar tycka om dåliga matte/fysik skämt. Kanske det är det som de egentligen lär en på PF, att skämta om sitt ämne så att bara de som läst tillräckligt många sp tycker det är roligt.

Det var lite funderingar, undrar om jag borde kalla min blogg för en nörds funderingar, det börjar kännas mer och mer så. :) Idag har jag varit på jobb, slutat kl. 10 på morgonen, skrivit mina 1,4 sidor kandidatavhandling, skaffat mig en handledare till min kandidat. Det var ju så att min förra gick i pension. Då förstår ni hur länge jag hållit på med min kand... ;) Dessutom så verkar det som om vikariat regnar över mig för tillfället. Det är nog bara så att Rahantulo ei voi estää! :)

Sist men inte minst kommer det igen en bild över allt man behöver vid kandidatskrivning.
Dator, godis samt kaffe ur favoritmuggen. Jepp, det är X3M Black the kaffemugg!!

RSS 2.0